Det här inlägget handlar om ett riktigt jobbigt ämne, men för att lätta upp det lite kommer jag att skriva det i form av tre enkla punktlistor där jag går igenom vad man bör göra om man dragit på sig skulder, och vad man absolut inte ska göra. Jag listar också hur du kan organisera din ekonomi för att undvika att hamna i en skuldfälla. Det här är en väldigt översiktlig text, och när det gäller vissa av punkterna kommer jag att försöka ge fördjupningar i andra texter på sajten. Skulder är orsaken till olycka och stress i många familjer men det finns en hel du kan göra (och alltså inte bör göra…).
Bra saker att göra om du har för mycket skulder
- Bit i det sura äpplet under en tid. Kanske kan du jobba lite mer och unna dig lite mindre så att du kan befria dig från en del av dina skulder.
- Se om du kan få ett så kallat samlingslån (eller saneringslån som det ibland heter), som du använder till att betala tillbaka dina smålån. Samlingslånet har bättre ränta så det är en bra affär för dig.
- Betala dina äldsta skulder och skulder med höga förseningsavgifter först.
- Om du har skulder till Kronofogden ska du se handläggaren som en resursperson som kan hjälpa dig att bli skuldfri. Samråd med denne, villkoren för dina återbetalningar är ofta flexibla.
- Ha attityden att du lärt dig något av dina skulder och försök att inte upprepa eventuella misstag.
- Många kommuner har särskilda skuldrådgivare som du kan få hjälp av och det finns även mycket information på nätet.
Undvik detta om du är skuldsatt
- Sluta låna pengar till privat konsumtion, ta bara nya lån om de är absolut nödvändiga.
- Fastna inte i depp och apati utan fokusera på det du faktiskt kan göra (se punkterna i föregående lista). Problemen blir värre om du sopar dem under mattan.
- Att köpa saker på avbetalning och att använda krediter räknas också som lån och är något du måste undvika så långt det är möjligt.
- Det räcker inte med att inte låna, du ska heller inte använda din lön till onödiga inköp, om du har skulder.
Så undviker du skuldsättning
- Spara och låna av dina sparpengar istället för att teckna lån med ränta.
- Acceptera din ekonomiska nivå och konsumera inte “över ditt huvud”.
- Gör allt du kan för att slippa dra på dig betalningsanmärkningar. Det är först då du kan anses vara skuldsatt. Att ha skulder är inte samma sak som att ha obetalda räkningar.
- Har du svårt att betala en räkning i tid? Ta kontakt med den du är skyldig pengar, du kan ofta få extra frist.
- Utveckla en rutin för hur och när du betalar dina räkningar. Många bokar in en fast tid varje månad.